Pierś gęsi można przygotować podobnie jak popularny "schab z pończochy", a gdy ją jeszcze podwędzimy (w domu, na patelni), to ... będzie naszą ulubioną wędliną.
- pierś z gęsi – około 1 kg
- ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki soli,
- gałązki jałowca,
Na
dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć
ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń
między ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć pokrywką.
Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić około godziny. Przed
wędzeniem wbijam w mięso termometr. Gdy temperatura osiągnie 55
stopni kończymy wędzenie.
Piersi
odłożyć do ostygnięcia, obwiązać sznurkiem i powiesić w
przewiewnym miejscu na 2-3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz