czwartek, 2 października 2014

Schab z dzika na jałowcu wędzony


  • schab z dzika,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałązki jałowca,
  • smalec – ja używam smalec z gęsi,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • 50 ml miodu pitnego

Schab z dzika oczyścić, usunąć błony, tłuszcz. Umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem), na nim mięso i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić około godziny. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć mniej więcej 62 stopni.
Na suchej patelni podprażyć nasiona słonecznika, wlać miód i smażyć aż płyn dokładnie odparuje.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron na rumiano.
Pokroić w plastry. Podawać na gorąco posypany słonecznikiem.
Ja podałam z puree ze skorzonery, galaretką z rokitnika i ciastem marchewkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz