- Ciasto:
- 400 g żytniej mąki
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól,
- ciepła woda (ok. 150 – 200 ml)
- Nadzienie:
- 300 g szpinaku
- 200 g sera białego półtłustego,
- cebula
- sól,
- pieprz,
- 1/2 chili
- 1 ugotowany ziemniak
- olej do głębokiego smażenia
Zagnieść
mąkę, jaja, sól i wodę na gładkie ciasto. Pozostaw na 30 minut,
żeby odpoczęło.
Przygotować
nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z
dodatkiem szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany
szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i
posiekanym chili. Doprawić do smaku.
Rozwałkować
ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła.
Kółka
z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać
kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi).
Pierogi
smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować w lekko osolonej wodzie
i następnie podsmażać.
Schlützkrapfen
- to przepis tyrolskich farmerów ze
Związku Farmerów Południowego Tyrolu – Roter Hahn.
W
wersji oryginalnej w nadzieniu ravioli jest ricotta, szczypiorek,
gałka muszkatołowa i parmezan. Ja troszkę zmieniłam nadzienie.
I
usmażyłam pierogi.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz