piątek, 24 października 2014

Schlützkrapfen – Ravioli ze szpinakiem

  • Ciasto:
  • 400 g żytniej mąki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól,
  • ciepła woda (ok. 150 – 200 ml)
  • Nadzienie:
  • 300 g szpinaku
  • 200 g sera białego półtłustego,
  • cebula
  • sól,
  • pieprz, 
  • 1/2 chili
  • 1 ugotowany ziemniak
  • olej do głębokiego smażenia
Zagnieść mąkę, jaja, sól i wodę na gładkie ciasto. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło.
Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła.
Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi).
Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować w lekko osolonej wodzie i następnie podsmażać.
Schlützkrapfen - to przepis tyrolskich farmerów ze Związku Farmerów Południowego Tyrolu – Roter Hahn.
W wersji oryginalnej w nadzieniu ravioli jest ricotta, szczypiorek, gałka muszkatołowa i parmezan. Ja troszkę zmieniłam nadzienie.
I usmażyłam pierogi.


 zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz