- 600 g mięsa z rosołu,
- 2 cebule,
- 3 czerwone papryki,
- oliwa,
- sól,
- cukier,
- ostra papryka,
- pieprz,
- 300 g mozzarelli,
- 7 naleśników*,
- 1 jajko,
- 2 łyżki śmietany
Ja
do naleśników zamiast mleka użyłam piwo.
Cebule
pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki
wielkości około 2:3 cm.
Mięso
drobno pokroić, nie mielić.
Cebule
lekko poddusić ze szczyptą soli i cukru, dodać paprykę i chwilę
smażyć. Papryka powinna być lekko twarda a cebula wyczuwalna.
Dodać mięso, wymieszać, doprawić do smaku.
Mozzarellę
drobno pokroić.
Mięso
i mozzarellę podzielić na 7 porcji.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia.
Na
dnie ułożyć naleśnik, ułożyć na nim 1/7 farszu mięsnego,
posypać 1/7 mozzarelli. Przykryć kolejnym naleśnikiem... . Na
ostatnim, siódmym naleśniku również ułożyć farsz mięsny oraz
posypać mozzarellą. Jajko wymieszać ze śmietaną i doprawić,
solą, pieprzem, papryką. Polać wierzch mieszaniną jajka ze
śmietaną.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Nie
smarujemy całej powierzchni farszem, a tylko go „niedbale”
rozkładamy.
*Ciasto
na naleśniki:
- 350 g mąki,
- 4 jajka,
- 60 g masła,
- 700 ml mleka,
Jajka
ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz