- 1 kg ziemniaków,
- sól,
- 4 łyżki masła,
- 2-3 łyżki gęstej śmietany.
Ziemniaki
umyć, cienko obrać, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości w
lekko osolonej wodzie (do gotowania można dodać zioła, np.
rozmaryn).
Odcedzić,
odparować. Dodać masło. Utłuc kartofle razem z masłem. Dodać
śmietanę i wymieszać. Śmietanę dodajemy do uzyskania
odpowiedniej, ulubionej przez nas konsystencji. Doprawić solą.
Ziemniaki
tłuczone przyrządzam z tego co mam, czyli z ziemniaków kupionych
na targu lub w sklepie. Na targu popularne są 3-4 odmiany: irga,
bryza, amerykany, .... W sklepach czasem są podpisane: sałatkowe,
do pieczenia...
Ja
przygotowałam ziemniaki tłuczone z odmiany Augusta - typ BC.
Bulwa Augusty jest okrągłoowalna, z gładką skórką i jasnożółtym
miąższem. Ma charakterystyczne czerwone oczka.
Niedawno
na zaproszenie firmy Europlant*
brałam udział w spotkaniu promocyjnym ziemniaka!
Spotkanie,
jak sama nazwa wskazuje, miało na celu promocję ziemniaka – czyli
zapoznanie nas z różnymi odmianami ziemniaków i ich przydatnością
kulinarną.
W
Polsce mamy ich około 120 odmian!!! Tylko, dlaczego nie możemy ich
kupić???
Ziemniak,
kartofel, pyra, grula.... potocznych nazw jest pełno, a oznaczają
jedno i to samo i są powszechnie używane.
Ziemniak
to roślina należąca do
rodziny psiankowatych. Nazwa „ziemniak” odnosi się zarówno do
całej rośliny, jak i do jej jadalnych, bogatych w skrobię bulw.
Ziemniaki
pochodzą z Peru, gdzie uprawiane są od około 8 tysięcy lat.
Do
Europy trafiły w XVI wieku.
Do
Polski przywiózł je król Jan III Sobieski, z wyprawy do Wiednia.
Ale przywiózł je jako kwiaty ozdobne, które zdobiły królewskie
ogrody.
Ziemniaki
zawierają:
witaminy
- B1, PP, B5, B6, C.
składniki
mineralne - potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, mangan i cynk.
Ziemniaki
m.in.:
- obniżają ciśnienie
- regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit
- pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu
- poprawiają stan skóry
- wspomagają wzrok
- usprawniają proces krzepnięcia krwi
- redukują stres
- obniżają ciśnienie
- regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit
- pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu
- poprawiają stan skóry
- wspomagają wzrok
- usprawniają proces krzepnięcia krwi
- redukują stres
Ziemniaki
maja bardzo mało kalorii – w 100 g jest 66 kcal.
Wbrew
obiegowym opiniom ziemniak jest bardzo mało kaloryczny - 66
kcal/100gr. Tak niska ilość kalorii i zawartość błonnika
(2-2,5%) powoduje, że jego spożycie jest korzystne dla dzieci i
osób dorosłych.
Rozróżniamy
typy ziemniaków:
- A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla
- B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
- C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
- D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne
- A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla
- B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
- C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
- D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne
Gościliśmy
w siedzibie firmy w Laskach Koszalińskich, gdzie oglądaliśmy
przechowalnię sadzeniaków. O ziemniakach opowiadał Pan Krzysztof
Korolewicz.
Ciąg
dalszy relacji z wizyty wkrótce...
*Europlant
– zajmuje się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków do
profesjonalnych hodowli ziemniaka w Polsce i w Europie. Istnieją na
polskim rynku od 12 lat.
Właścicielem
naszej firmy jest Europlant Pflanzenzucht GmbH z Niemiec, członek
grupy Böhm-Nordkartoffel.
Celem Europlantu jest: sprawdzanie w polskich warunkach klimatycznych odmian ziemniaka wyhodowanych w zachodniej Europie, ich rejestracja w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej. Po wpisaniu do rejestru odmian ziemniaka prowadzą ich hodowlę zachowawczą i nasiennictwo.
Celem Europlantu jest: sprawdzanie w polskich warunkach klimatycznych odmian ziemniaka wyhodowanych w zachodniej Europie, ich rejestracja w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej. Po wpisaniu do rejestru odmian ziemniaka prowadzą ich hodowlę zachowawczą i nasiennictwo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz