Zasmażóné bùlwë z kwasnym mlékã czyli ziemniaki zasmażane z maślanką.
Będąc
w Swornegaciach odwiedziłam Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego,
gdzie kupiłam książkę z kaszubskimi przepisami „Tradycyjna
kuchnia kaszubska”.
I tam znalazłam bardzo prosty przepis na
ziemniaki zasmażane, wprost idealny do „wypróbowania” na kuchni węglowej,
która znajdowała się tuż obok.
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz,
- maślanka
Boczek
pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na
patelni podsmażyć boczek,
następnie
dodać cebulę.
Gdy
cebula się zrumieni dodać ugotowane rozgniecione ziemniaki.
Dokładnie
wymieszać i smażyć aż się zrumienią.
Doprawić
solą i pieprzem.
Na
koniec posypać pokrojonym szczypiorem.
Podawać
z maślanką.
Podałam z mizerią z octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz