- 2 duże bakłażany,
- 250 g mozzarelli z mleka bawolego,
- 100 g parmezanu,
- 600 g przecieru pomidorowego,
- 1 pęczek bazylii
- oliwa z oliwek extra virgin,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 jaja,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- cukier
Cebulę
posiekać, poddusić na oliwie dodając szczyptę cukru i soli.
Następnie
dodać rozgnieciony czosnek i dusić razem kilka minut.
Do
cebuli dodać pomidory, i zagęścić gotując. Dodać połowę
pokrojonej bazylii, doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Plasterki bakłażana odcisnąć w ręczniku papierowym. Obtaczać w rozbełtanych jajkach z solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron.
Mozzarellę
pokroić w niedużą kostkę.
Parmezan
zetrzeć.
Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu pomidorowego, na nim ułożyć plasterki bakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz porwanymi liśćmi bazylii. Polać sosem, ułożyć bakłażana, sos, parmezan, mozzarellę i bazylię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.
Na
zaproszenie Lidl
Polska, miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach z
Pascalem Brodnickim. Pascal Brodnicki jest jedną z twarzy Lidl Polska. Razem z Karolem Okrasą,
co tydzień przedstawiają swoje propozycje dań z produktów
dostępnych w sieci sklepów Lidl.
Spotkanie
było poświęcone kuchni włoskiej.
Pascal
dzielił się z nami swoją wiedzą na temat nie tylko kuchni
włoskiej.
Czym
się różnią?
śladem po odpadnięciu kwiatu.
śladem po odpadnięciu kwiatu.
Bakłażany
dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :)
bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej,
Pod
koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się
cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które
dobrał Michał Jancik – sommelier firmy Lidl Polska.
Do zapiekanki z bakłażana oraz risotta z dyni piliśmy wino Corte alle Mura Vernaccia di San Gimignano DOCG 2013. Wyczuwalne są w nim delikatne nuty migdałów i owoców cytrusowych. Jest zrównoważone i harmonijne.
To samo wino użyte zostało do przygotowania tego kurczaka.
Do deseru Michał Jancik zaproponował Asti Spumante DOCG 2013
Wszystkie
produkty, użyte podczas warsztatów, pochodziły ze sklepów sieci
Lidl.
rewelacyjnie to wszystko wygląda. Aż ślinka cieknie. Głodna się zrobiłam.
OdpowiedzUsuńza bakłażanem nie przepadam a zapiekanka była bardzo smaczna, zresztą pozostałe potrawy też :)
UsuńKoniecznie spróbuje zrobić zapiekankę z bakłażanem!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń