- ciasto:
- 250 g maku,
- 8 jajek,
- 230 g cukru,
- 60 g bułki tartej,
- 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych,
- wanilia,
- skórka cytrynowa,
- jabłka:
- 4 jabłka,
- 8 łyżek cukru
- galaretka:
- 1 litr soku jabłkowego klarowanego,
- agar – agar,
- miód do smaku,
- do nasączenia:
- 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem,
- 25 ml miodu pitnego,
- miód do smaku
Mak
wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym
ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Można
kupić mak mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak
wymieszać z miodem.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka
utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać
startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię.
Na
masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte
żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do
pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Jabłka
obrać, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w
cienkie cząstki.
Na
patelni rozpuścić cukier (uważać, aby się nie spalił), ułożyć
na nim jabłka, smażyć około 1 minuty, obrócić na drugą stronę.
Zdjąć z ognia.
900
ml soku zagotować. Odmierzony agar wsypać do miseczki z
pozostałym sokiem. Moczyć 10-15 minut, następnie wlać do
pozostałego wrzącego soku. Mieszać aż się dokładnie rozpuści.
Gotować około 5 minut.
Sprawdzić
czy otrzymamy odpowiednią konsystencję galaretki (na talerzyk wylać
trochę płynu, jeżeli po stężeniu będzie zbyt płynna, dodać
jeszcze trochę agaru).
Płyn
do nasączenia – wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto
lekko nasączyć naparem z herbaty, ułożyć jabłka i zalać, lekko
tężejącą galaretką.
Można
wyciąć z ciasta, przed ułożeniem jabłek rożne kształty,
tworząc w ten sposób jednoosobowe porcje.
Ja zrobiłam połowę ciasta z maku białego a drugą z niebieskiego.
Ja zrobiłam połowę ciasta z maku białego a drugą z niebieskiego.
pomysłowe
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńbardzo fajny pomysł! chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń