niedziela, 9 listopada 2014

Gęsi pipek – gulasz z gęsich żołądków


Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego.

Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków.
Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej.
W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją, natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich żołądków.
W jidysz słowo pipek, pochodzące od niemieckiego Pfeifen, oznacza rurkę – wskazywałaby, że gęsia szyja jest właściwym przepisem.
Leopold Kozłowski - ostatni żyjący przedstawiciel autentycznych przedwojennych klezmerów w Polsce, zwany ostatnim klezmerem Galicji, uważa, że jednak gęsie pipki to galicyjsko – krakowski gulasz z żołądków.

  • 1 kg gęsich żołądków,
  • 1 kg cebuli,
  • 3 - 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • gęsi tłuszcz


Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć.
Sparzyć dwu-trzykrotnie na sicie.
Pokroić w plastry – można nie kroić, ale wówczas będzie trzeba je dłużej dusić.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Czosnek posiekać.
Podsmażyć cebulę na gęsim tłuszczu, dodać czosnek. Następnie dodać pokrojone żołądki, przesmażyć.
Wlać trochę wody, dodać sól, pieprz, curry.
Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dolać trochę wody.
Dusić do miękkości.


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz