Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego.
Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków.
Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej.
W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją, natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich żołądków.
W jidysz słowo pipek, pochodzące od niemieckiego Pfeifen, oznacza rurkę – wskazywałaby, że gęsia szyja jest właściwym przepisem.
- 2 szyje gęsie,
- 1 żołądek z gęsi,
- 1 wątroba z gęsi,
- 2 łyżki przesianej tartej bułki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cząbru ( może być również tymianek, majeranek),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- sól,
- pieprz,
- na bulion:
- marchewka,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- cebula,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny,
- ząbek czosnku,
- sól
- 150 ml półwytrawnego białego wina,
Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry.
Szyje
pozbawione skóry włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę,
przyprawy, zalać niewielką ilością wody i ugotować bulion.
Skórę
z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz
stopić), dokładnie umyć.
Żołądek
sparzyć na sicie. Razem z wątróbką drobno pokroić.
Masło
utrzeć z żółtkiem, ucierając dodać pokrojone podroby i
rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Doprawić do smaku.
Ubić
białko i dodać razem z bułką tartą do utartej masy.
Farszem
wypełnić skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron.
Ułożyć
w gęsiarce, wlać 300 ml bulionu ( tego, który gotowaliśmy na
szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny.
Podawać
z sosem z duszenia.
zapewne jest to przysmakiem,Jedynie z czym sie nie zgadzam, jezeli ma to obrazowac potrawe kuchni zydowskiej ; to ten chrupiacy chlebek skandynawski absolutnie nie pasuje tylko i wylacznie z prawdziwa maca - wtedy byloby originalnie jidisz!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam aleka
P.S.
Schkoda, ze nie ma przepisu na pölgeski
nie trzymam się ściśle kuchni żydowskiej, bo za mało ją znam. Na dwóch zdjęciach gęsi pipek podany jest z babką ziemniaczaną, na jednym inaczej, właśnie z chlebkiem skandynawskim i powiem, że całkiem dobrze całość zagrała.
UsuńNie ma półgęska ponieważ nie mam warunków aby go przygotować :( bardzo żałuję, może kiedyś się uda. Serdecznie pozdrawiam
jezeli kogos urazilam, to bardzo przepraszam.Poprostu widzialam tylko to jedno zdjecie i dlatego to skojarzenie.Chce wyrazic moj podziw i podziekowac za te wlasnie stare przepisy za ich wskrzeszenie. Dzieki przypominaja mi moje mlode lata i ciesze sie ,ze zalazl sie Ktos taki jak PANI .Niech zyje renesans!!!
UsuńPozdrawiam z "RAJU" aleka
ale nikt nie poczuł się urażony :) Tu po prostu starłam się pokazać jakie dodatki mogą być do gęsiego pipka, chlebek skandynawski akurat w czasie gdy wstawiałam przepis był popularny, więc podałam z nim i naprawdę dobre było :) Bardzo lubię i szanuję naszą tradycyjną kuchnię, niestety mieszkam w bloku, na którymś tam piętrze i nie mogę wszystkiego wykonać i bardzo żałuję. Serdecznie pozdrawiam
Usuń