Słowenia proklamowała swoją niepodległość w 1992 roku jako pierwsza z republik jugosłowiańskich. Rozpościera się od Adriatyku aż po Wielką Nizinę Węgierską. Wśród wzgórz znajduje się wiele winnic podzielonych na trzy regiony PRIMORSKA nad morzem ( z podregionami : Goriśka brda, Vipava, Kras, Istra Słowenskia ) POSAVJE wzdłuż rzeki Sawy ( z podregionami Bizeljsko: Sremić, Bela Krajina, Dolenjska ) oraz PODRAVJE nad rzeką Drawą ( z podregionami: Prekmurje, Śtajerska Słowenia ).
Klasyfikacja
win Słoweńskich :
- namizno vino - stołowe
- kakovostno vino - jakościowe
- vrhunsko vino –
superior, premium
Słowenia
to :
-21.500 ha winnic
-Wino butelkuje 1.800 winiarzy w tym 16 większych (>500.000 litrów rocznie)
-Roczna produkcja 80-100 mln litrów wina
-rośnie tu 52 odmian winorośli -37 białych i 15 czerwonych
-produkcja to 27% win czerwonych , 63% białych i 10% win musujących
-Roczna
konsumpcja wina na mieszkańca cca. 40 litrów
O
winach słoweńskich wiemy mało więc z nieukrywaną przyjemnością
przyjęłam zaproszenie, do restauracji Strefa,
na degustację win wytwarzanych w winnicy Istenic.
W
spotkaniu wziął udział Pan Robert Krmelj Ambasador Republiki
Słowenii.
Degustację
poprowadził Miha Istenic.
Istenic
jest rodzinną firmą z czterdziestoletnią tradycją. Enolog i
winiarz Janez Istenic postanowił produkować wina musujące, nie
spiesząc się, wychodząc z założenia
że dobre wino potrzebuje czasu.
Słoweńskie
wina musujące to Penina, w trakcie spotkania próbowaliśmy pięciu
win :
Vila
Istenic - 100% Chardonnay ( 64
zł.) – półwytrawne, dominują aromaty owoców cytrusowych.
Polecane do picia z lodem z dodatkiem mięty, limonki, pomarańczy,
cytryny. Dobre na letnie dni. To wino podano nam jako aperitif. Z
lodem, do wyboru z miętą lub świeżym ogórkiem.
Barbara
- 50% chardonnay, 30% rumeni
plavec, 20% laśki riesling. (44 zł)Jest to podstawowe wino marki
Istenic. Swoją nazwę wzięło od imienia córki Janeza i Mihaeli
Istenič. Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej 18 miesięcy.
Druga fermentacja następuje w butelce. Winogrona zbierane są
ręcznie we wrześniu.
Barbara
stanowiła wspaniałe tło dla przystawek:
- sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico.
No.
1 Cuvee Speciale - 70%
chardonnay, 30% żółty plavec. ( 64 zł.) Wino leżakowało na
drożdżach przynajmniej trzy lata. Druga fermentacja w butelce. Jest
produkowane tylko w najlepszych rocznikach i w ograniczonych
ilościach. Wino bardzo wszechstronne – będzie pasowało do
większości dań, dojrzałe i bardzo smaczne.
Nam
podano do niego, do wyboru:
- grillowaną
pierś z kaczki podaną na puree dyniowym z burakami karmelizowanymi
w miodzie z tymiankiem
- pieczonego
sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem
ostrygowym
Ja
wybrałam kaczkę – wybór bardzo dobry, chociaż słyszałam
głosy, że sandacz też był dobry.
Desirée
- 50% chardonnay, 35% żółty plavec, 15% laški rizling. ( 49
zł.) Jest to aromatyzowany napój na bazie wina musującego.
Aromatyzowany brzoskwiniami więc nimi pachnie i smakuje.
Półwytrawny. Dobrze schłodzony na imprezie będzie „smakował
wszystkim”. A mieliśmy przyjemność połączyć je z musem z
mascarpone z sosem śliwkowym i lodami pistacjowymi.
Vila
Rose - 100% pinot noir. ( 64
zł.) Polecane do picia latem z kostkami lodu. Będzie dobrze
smakowało z truskawkami, świeżym lub kandyzowanym imbirem lub
kwiatem hibiskusa. My piliśmy z kandyzowanym imbirem i lodem.
Generalnie
wina ciekawe. Jeśli ktoś oczekuje od nich wielkich doznań to się
zawiedzie. Natomiast na pewno są to wina smaczne. Dobre do
wszelkiego rodzaju eksperymentów. Sami producenci polecają pić je
z kostkami lodu, mocno schłodzone z różnymi dodatkami owocami,
sokami itp. Ciepłe lato, dobre towarzystwo i wina Istenic mogą być
gwarancją dobrej zabawy.
Wyłacznym
importrerem win do Polski jest mieszkająca w Polsce Słowenka Pani
Urska Leban . www.vinovita.pl
Menu
przygotował Szef Kuchni Jarosław Walczyk.
degustowałam
na zaproszenie importera Vino Vita.
zdjęcia Vino Vita i królestwo garów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz