- kaczka,
- 2 listki laurowe,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- kapusta czerwona – około 1 kg,
- 800 g jabłek – ja użyłam antonówki,
- garść świeżego tymianku,
- 100 ml miodu pitnego,
- 1 łyżka miodu gryczanego,
- sól,
- sok z 1/2 cytryny,
- cukier,
Kaczkę
dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór -
pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.
Odciąć
kuperek – zawsze go odcinam i wyrzucam.
Odciąć
końcówki skrzydełek, szyję.
Kaczkę podzielić na 4-6 części-
zależy od wielkości kaczki.
Ja wycięłam kręgosłup i mostek.
Wyciąć tłuszcz.
Zdjąć
wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając
głąb. Osolić, wymieszać z solą, odstawić.
Na
patelni stopić tłuszcz, włożyć kości, odcięte końcówki
skrzydełek, szyjkę. Podsmażyć je na rumiano, następnie przełożyć
do garnka.
Na
patelni ułożyć kawałki kaczki, skórą do dołu i powoli smażyć
wytapiając tłuszcz.
Do
garnka z kośćmi wlać 500 ml gorącej wody, dodać pieprz, ziele
angielskie, listek laurowy. Gotować około 30 minut pod przykryciem,
w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody.
Kości
i przyprawy wyjąć z garnka. Do płynu – powinno być około 200
ml, włożyć odciśniętą kapustę i wlać około 60 ml tłuszczu
wytopionego podczas smażenia kaczki.
Gotować
około 10 minut. Włożyć podsmażoną kaczkę i dusić razem 15
minut.
Jabłka
obrać, podzielić na ósemki, wyjąć gniazda nasienne, lekko
podsmażyć na tłuszczu wytopionym podczas smażenia kaczki.
Jabłka
przełożyć do kapusty, dodać tymianek. Dusić 15 minut, wlać miód
pitny, sok z cytryny. Wymieszać. Dodać miód i doprawić solą i
cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz