środa, 26 listopada 2014

Kaczka duszona, z czerwoną kapustą i jabłkami



Kaczka - ptak domowy, pochodzący od dzikiej kaczki "krzyżówki". Udomowiony ponad 2500 lat temu. Już w starożytnym Rzymie były cenione potrawy z kaczki. 
Dzisiaj proponuję kaczkę duszona z kapustą czerwoną.
  • kaczka,
  • majeranek,
  • sól,
  • 1/2 główki czerwonej kapusty,
  • 2-3 twarde, winne jabłka,
  • 500 ml cydru,
  • 8 goździków,
  • laska cynamonu,
  • 2 torebki kardamonu,
  • miód lipowy,
  • olej do smażenia
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne.
Natrzeć solą i majerankiem. Odłożyć na co najmniej godzinę, ja zawsze odstawiam w chłodne miejsce na 24 godziny.
Kapustę poszatkować, osolić, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
Starte jabłka wymieszać z odciśniętą kapustą.
Kaczkę napełnić kapustą z jabłkami. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.


Dno gęsiarki z grubym dnem, posmarować olejem, obsmażyć kaczkę ze wszystkich stron, następnie wlać cydr, dodać goździki, kardamon i cynamon, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Dusić do miękkości – około 3 godzin.
W razie potrzeby dolać trochę wody.
Gotową kaczkę wyjąć z gęsiarki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką sosu z duszenia i posmarować nim kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. 

 
W tym czasie odcedzić sos, doprawić do smaku miodem.


Podawać z kluskami, ja podałam z pyzami drożdżowymi.

 zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz