Kaczka - ptak domowy, pochodzący od dzikiej kaczki "krzyżówki". Udomowiony ponad 2500 lat temu. Już w starożytnym Rzymie były cenione potrawy z kaczki.
Dzisiaj proponuję kaczkę duszona z kapustą czerwoną.
- kaczka,
- majeranek,
- sól,
- 1/2 główki czerwonej kapusty,
- 2-3 twarde, winne jabłka,
- 500 ml cydru,
- 8 goździków,
- laska cynamonu,
- 2 torebki kardamonu,
- miód lipowy,
- olej do smażenia
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję.
Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę
można wyluzować,
ale nie jest to konieczne.
Natrzeć
solą i majerankiem. Odłożyć na co najmniej godzinę, ja zawsze
odstawiam w chłodne miejsce na 24 godziny.
Kapustę
poszatkować, osolić, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Jabłka
obrać, zetrzeć na tarce.
Starte
jabłka wymieszać z odciśniętą kapustą.
Kaczkę
napełnić kapustą z jabłkami. Otwory spiąć wykałaczkami a
następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Dno
gęsiarki z grubym dnem, posmarować olejem, obsmażyć kaczkę ze
wszystkich stron, następnie wlać cydr, dodać goździki, kardamon i
cynamon, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Dusić
do miękkości – około 3 godzin.
W
razie potrzeby dolać trochę wody.
Gotową
kaczkę wyjąć z gęsiarki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką sosu z duszenia i
posmarować nim kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na 10 minut.
W
tym czasie odcedzić sos, doprawić do smaku miodem.
Podawać
z kluskami, ja podałam z pyzami drożdżowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz