środa, 12 listopada 2014

Knedle ziemniaczane - knaidlach



Pyszne knedle ziemniaczane z surowych ziemniaków.

Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć.

Lekko odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków.

Cebulę zetrzeć na tarce.

Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, macę, mąkę ziemniaczaną, sól.

Dokładnie wyrobić.

Uformować około 20 kulek - knedli.

Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 20 minut.

Podawać jako dodatek do mięs i zup.




Ja podałam z gulaszem z gęsich żołądków – z gęsim pipkiem.




  • 800 g obranych ziemniaków mączystych,

  • 2 jajka,

  • 3-4 łyżki zmielonej macy,

  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,

  • 1 cebula,

  • 1,5 łyżeczki soli



zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz