niedziela, 9 listopada 2014

Okrasa



Okrasa, po Kaszubsku obona, czyli tatar z gęsiny, wywodzący się z Kaszub. Przygotowywany z piersi gęsi z tłuszczem (nie bójmy się tłuszczu gęsiego!). Idealny do chleba, ale również jako dodatek do klusek, ziemniaków, zup...

  • pierś z gęsi ze skórą i tłuszczem,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 1/2 ząbka czosnku
Bardzo drobno posiekać (nie mielić w maszynce!) mięso razem z tłuszczem i skórą.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Ja dodaję odrobinę czosnku do smaku.
Podawać z chlebem.
Okrasę można włożyć do kamionki, zalać tłuszczem gęsim i trzymać w lodówce nawet do kilku dni... u mnie nigdy dłużej nie stała.


Okrasą można okrasić pierogi, kluski ziemniaczane...  zastawa z

5 komentarzy:

  1. Ooo, mój mąż jest wielkim fanem tego smarowidła. Zawsze dostajemy od jego rodziców, ale może jak teraz podpatrzyłam tutaj jak to zrobić to kiedyś sama przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom szybko się robi, posiekać pierś z gęsi nie jest ciężko - tylko ostry nóż potrzebny :)

      Usuń
  2. W ubiegłym roku kupiłem taką okrasę na Targach Ziemi w Gdyni. 250 g - 10 zł. Zjadłem ją z pieczywem w kwadrans. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  3. czaber, czaber poza majerankiem to podstawa ;].

    OdpowiedzUsuń