Okrasa, po Kaszubsku obona, czyli tatar z gęsiny, wywodzący się z Kaszub. Przygotowywany z piersi gęsi z tłuszczem (nie bójmy się tłuszczu gęsiego!). Idealny do chleba, ale również jako dodatek do klusek, ziemniaków, zup...
- pierś z gęsi ze skórą i tłuszczem,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- 1/2 ząbka czosnku
Bardzo
drobno posiekać (nie mielić w maszynce!) mięso razem z tłuszczem
i skórą.
Doprawić
solą, pieprzem, majerankiem. Ja dodaję odrobinę czosnku do smaku.
Podawać
z chlebem.
Okrasę można włożyć do kamionki, zalać tłuszczem gęsim i trzymać w lodówce nawet do kilku dni... u mnie nigdy dłużej nie stała.
Okrasą można okrasić pierogi, kluski ziemniaczane... zastawa z
Okrasą można okrasić pierogi, kluski ziemniaczane... zastawa z
Ooo, mój mąż jest wielkim fanem tego smarowidła. Zawsze dostajemy od jego rodziców, ale może jak teraz podpatrzyłam tutaj jak to zrobić to kiedyś sama przygotuję :)
OdpowiedzUsuńwbrew pozorom szybko się robi, posiekać pierś z gęsi nie jest ciężko - tylko ostry nóż potrzebny :)
UsuńW ubiegłym roku kupiłem taką okrasę na Targach Ziemi w Gdyni. 250 g - 10 zł. Zjadłem ją z pieczywem w kwadrans. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńokrasa jest pyszna, polecam robić samemu w domu :)
Usuńczaber, czaber poza majerankiem to podstawa ;].
OdpowiedzUsuń