- Ciasto na pierogi z żółtkami
- 600 g mąki pszennej „00” *,
- 10 żółtek,
- 40 ml oleju,
- 2 łyżeczki od kawy soli,
- ciepła woda – około 160 ml,
- nadzienie:
- 2 kg ogonów wołowych,
- tłuszcz do smażenia,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- 2 cebule,
- 3 listki laurowe,
- 3 owoce jałowca,
- gałązka rozmarynu,
- 8 ziaren pieprzu,
- 4 jagody ziela angielskiego,
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina
Proponuję
pierogi z ogonów wołowych w cieście z żółtkami, ale oczywiście
można je zrobić ze zwykłego
ciasta.
Ogony
umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm.
Ogony
można kroić nożem, tylko trzeba trafić w odpowiednie miejsce.
Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek dalej.
Marchewki,
pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki.
Cebule
obrać, przekroić na ćwiartki.
W
garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa
przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby
mięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod
przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin.
Mięso
wyjąć a sos przecedzić.
Mięso
„obrać” z kości, pokroić, wymieszać z sosem i odstawić do
ostygnięcia.
Mąkę
wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na
10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy
ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Każdy
lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego
odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują
ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja
mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo
zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam
a następnie wycinam pieroga.
Pierogi
wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju –
2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut.
*Mąka
włoska „00″ – mąka nie określana zawartością białka,
ciężka, stosowana do wypieku chleba i makaronu
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz