- 1 kg mięsa z jelenia na gulasz,
- 200 g cebuli,
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 300 ml powideł śliwkowych,
- sól,
- pieprz,
- 6 goździków,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- sok z cytryny,
- miód wielokwiatowy,
- tłuszcz do smażenia – tłuszcz gęsi,
Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm).
W
garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć
rumieniąc mięso i cebulę. Wlać wino, dodać goździki, cynamon,
sól, dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Gdy
mięso będzie już prawie miękkie, dodać powidła śliwkowe.
Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem, zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz