- 500 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych (u mnie Anuschka typ A*),
- 400 g twardych jabłek,
- puszka groszku,
- 3 łyżki majonezu,
- musztarda
Ziemniaki
i jabłka pokroić w kostkę o boku około 0,5 cm.
Włożyć
do miski, dodać groszek, majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić
do smaku musztardą.
Do
sałatki użyłam ziemniaków typu sałatkowego, dzięki czemu kostka
pozostała kostką do końca :)
Sałatkę
można podać z ikrą ryb.
*
Typy kulinarne
-
A - sałatkowy -
twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską
zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do
sałatek lub na grilla
- B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
- C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
- B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
- C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz