Gęsi
pipek potrawa
z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z
ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub
cielęcego.
Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków.
Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej.
W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją, natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich żołądków.
Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków.
Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej.
W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją, natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich żołądków.
Leopold
Kozłowski - niestety nieżyjący już (zmarł 12 marca 2019 roku) przedstawiciel autentycznych
przedwojennych klezmerów w Polsce, zwany ostatnim klezmerem Galicji, uważa, że jednak gęsie pipki to galicyjsko – krakowski gulasz z żołądków.
W
jidysz słowo pipek, pochodzące od niemieckiego Pfeifen, oznacza
rurkę – wskazywałaby, że gęsia
szyja
jest właściwym przepisem.
Z
szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić
skóry.
Na
mięsie z szyjek można ugotować bulion.
Skórę
z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz
stopić), dokładnie umyć.
Ziemniaki
zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć.
Lekko
odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę
a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na wytopionym gęsim
tłuszczu.
Do
ziemniaków dodać cebulę, jajka, sól, pieprz, przyprawy. Dokładnie
wymieszać.
Farszem
wypełnić (niezbyt ściśle) skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu
stron.
Obsmażyć
na gęsim tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron.
Przełożyć
na blachę wysmarowaną tłuszczem, podlać niewielką ilością wody
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Co
jakiś czas polewać wytworzonym sosem.
- 5 szyjek gęsich,
- 1 kg ziemniaków,
- 100 g cebuli,
- 3 jajka,
- tłuszcz z gęsi,
- sól,
- pieprz,
- cząber (majeranek, tymianek)
zastawa z
Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego.
Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków.
Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej.
W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją, natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich w.
W jidysz słowo pipek, pochodzące od niemieckiego Pfeifen, oznacza rurkę
Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków.
Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej.
W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją, natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich w.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz