Tort makowy z kremem śliwkowym ze śliwek suszonych. W zależności jaki smak kremu chcemy uzyskać, powinniśmy wziąć odpowiednie śliwki. Jeżeli krem ma być lekko śliwkowy, to możemy użyć śliwki kalifornijskie. Natomiast jeżeli wolimy bardziej śliwkowy to proponuję suskę sechlońską lub inne śliwki wędzone.
Ja upiekłam tort z dwóch rodzajów maku: białego i niebieskiego. Przygotowałam dwa biszkopty, każdy z połowy podanych składników.
Mak
wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym
ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka
utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać
startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię.
Na
masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte
żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do
pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić
do ostygnięcia.
Śliwki
zalać niewielką ilości wody i gotować do miękkości, zmiksować
i przetrzeć przez sito.
Przecier
powinien być gęsty, w przypadku, gdyby był zbyt płynny należy go
zagęścić przez gotowanie.
Serek
rozmieszać delikatnie ręczną trzepaczką (serka mascarpone nie
ubijamy), połączyć ze śliwkami.
Ciasto
przekroić w poprzek na dwie części (ja upiekłam dwa mniejsze biszkopty).
Ja wyrównałam brzegi ciasta.
Delikatnie nasączyć naparem z herbaty.
Jeden
blat posmarować kremem (2/3 kremu), przykryć drugim blatem.
Całość
posmarować pozostałym kremem.
Czekoladę
rozpuścić.
Czekoladę
posiekać. 225 g czekolady włożyć do miski, ustawionej na garnku z
gorącą wodą. Doprowadzić czekoladę do temperatury 46 - 49
stopni.
Zdjąć
miskę z garnka, odstawić na 10 minut, dosypać resztę czekolady
(75 g) i mieszać aż się rozpuści i osiągnie temperaturę 29°C.
Następnie
postawić ponownie na garnku i podgrzewać do 31 stopni.
Czekoladę
wylać na ciasto, pozwalając jej swobodnie spływać po brzegach,
Delikatnie rozprowadzić po całym wierzchu.
Odstawić
do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej do następnego
dnia.
- biszkopt:
- 250 g maku,
- 8 jajek,
- 230 g cukru,
- 60 g bułki tartej,
- 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych,
- wanilia,
- skórka cytrynowa,
- krem:
- 500 g serka mascarpone
- 300 g śliwek suszonych/wędzonych
- do nasączenia:
- 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem,
- 25 ml miodu pitnego,
- miód do smaku
- polewa:
- 300 g czekolady deserowej
Do
dekoracji użyłam masę marcepanową oraz barwniki firmy Dr. Oetker,
które otrzymałam podczas warsztatów „Jak kulinarnie zaczarować
święta? Jak smacznie snuć wigilijną opowieść?”
W
warsztatach uczestniczyłam na zaproszenie Kukbuka.
Piękna dekoracja :) Pyszny musiał być ten tort :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń