Zwyczajowo
do gęsiny podawało się wino młode, ledwie co zrobione, wino żywe,
z wyższą kwasowością aby dobrze pasowało do tłustej gęsiny.
Dlatego
i dziś młode wino, tzw. Svatomartinské jest wprowadzane na rynek
11 listopada i w tym dniu piecze się gęsi.
Tyle
tradycja.
Po
konsultacjach z winiarzami i po własnych doświadczeniach, do gęsiny
proponujemy wina z wyższą kwasowością, wytrawne.
Z gęsiną dobrze skomponuje się Svatovavřínecké lub Modrý
portugal - oba szczepy historycznie były podawane do dań z gęsi.
Svatovavřínecké
jest winem z dość wysoką kwasowością.
Modry
portugal jest szczepem, z którego często robi się młode wino.
Kolby, Modry portugal 2011 – Piękny rubinowy kolor. Dominują aromaty wiśni i czereśni. Aksamitne, delikatne, z długim owocowym finiszem. Wino jest niefiltrowane.*
Dva
Duby Impera 2011. Bardzo dobry owocowy lekki nos. W ustach
dominują maliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną
kwasowością.
Z
białych win proponujemy trochę nietradycyjnie :
Sauvignon
2012 - Cépage
Wino
w jasnozielonym kolorze, w aromacie przypomina agrest i zielone
marynowane papryki. W smaku jest lekkie i świeże.
Krásná
Hora Sauvignon Blanc 2012 W
nosie dominują aromaty kwiatów czarnego bzu i czarnej porzeczki.
Usta pełne, w smaku charakterystyczna mineralność z Podvorova,
karmelowe zakończenie.
Sauvignon
może nie każdemu będzie do dań z gęsi odpowiadało, ale myślę,
że wyrazisty smak gęsiny, wymaga wyrazistego wina z wyższą
kwasowością, o wyższej zawartości alkoholu.
Na
pewno warto spróbować.
Wina
dostępne na stronie http://www.winozmoraw.pl
Proponujemy również inne wina do gęsi "Gęś kocha wino".
Zapraszam na dania z gęsi.
*Filtracja – proces oddzielenia od wina elementów stałych (osadu), które są pozostałością po procesie fermentacji i dojrzewania. Odbywa się przed butelkowaniem w celu dostarczenia klarownego i oczyszczonego produktu na rynek. Wielu najlepszych producentów i znawców wina uważa, że proces filtrowania może pozbawić trunek części aromatów. Dlatego też, na rynku można znaleźć butelki wyraźnie oznaczone jako wina niefiltrowane. W rzeczywistości jednak, użycie właściwych metod w trakcie filtracji oczyszcza wino nie usuwając przy tym żadnych walorów smakowych czy zapachowych.
Zapraszam na dania z gęsi.
*Filtracja – proces oddzielenia od wina elementów stałych (osadu), które są pozostałością po procesie fermentacji i dojrzewania. Odbywa się przed butelkowaniem w celu dostarczenia klarownego i oczyszczonego produktu na rynek. Wielu najlepszych producentów i znawców wina uważa, że proces filtrowania może pozbawić trunek części aromatów. Dlatego też, na rynku można znaleźć butelki wyraźnie oznaczone jako wina niefiltrowane. W rzeczywistości jednak, użycie właściwych metod w trakcie filtracji oczyszcza wino nie usuwając przy tym żadnych walorów smakowych czy zapachowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz