Cozza
– omułek jadalny.
Zuppa
di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu.
Tradycyjnie
podawana w Wielki Czwartek.
Mule
wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić
wszystkie otwarte muszle, nie zamykające się po postukaniu w blat.
Namoczyć w zimnej wodzie, lepiej się wypłuczą.
Pora
posiekać w półplasterki. Czosnek, chili i kolendrę posiekać.
W
garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Smażyć pora i
czosnek do miękkości, ma być miękki ale nie przyrumieniony.
Dodać
szafran, chili, kolendrę i smażyć mieszając 2 minuty. Wlać wino,
zagotować, gotować 2 minuty.
Dodać
pomidory i wlać 250 ml wody.
Gotować
pod przykryciem 20 minut.
Do
garnka wrzucić małże, gotować pod przykryciem 5 minut,
potrząsając garnkiem w trakcie gotowania.
Zamknięte
muszle wyrzucić.
1/2
małży wyjąć i wydobyć z nich mięso.
Wrzucić
je do zupy. Doprawić zupę solą i pieprzem.
Podawać
z grzankami z bagietki.
- 1 kg małży – muli,
- 200 g pomidorów z puszki (krojonych)*,
- 2 łyżki oliwy,
- 40 g masła,
- biała część z 1 pora,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta szafranu,
- natka kolendry lub pietruszki,
- 150 ml białego półwytrawnego wina,
- sól,
- pieprz,
* pomidory z puszki, ponieważ już nie sezon, a w sklepach szklarniowe tylko...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz