Food& Friends - Polska edycja najbardziej prestiżowego w Skandynawii magazynu kulinarno-lifestyle'owego Mat & Vänner. Co 2 miesiące na ponad 160 stronach przedstawiane są najlepsze europejskie i polskie restauracje. Przedstawiani są wyjątkowi szefowie kuchni. Zamieszczanych jest ponad 60 inspirujących przepisów.
Niedawno
Food & Friends obchodził 4 urodziny, na które zaprosił do
Hotelu Narvil.
Skoro magazyn
„o jedzeniu” to główną atrakcją imprezy było menu, które
skomponowali Anton Bjuhr z Gastrologik oraz Witek Iwański z
restauracji Aruana w
Serocku.
Gastrologik
to nagrodzona michelinowską gwiazdką restauracja w Sztokholmie,
istniejąca od trzech lat.
Restauracja
Aruana to ekskluzywna restauracja a’la carte, prowadzona przez
szefa kuchni – Witka Iwańskiego, który dzień po urodzinach
zdobył tytuł Młody Talent, przyznany przez przewodnik Gault&Millau
2015.
Menu
składało się z 5 części:
Amuse
– zabawka – amuse-bouche przekąska,
First
course – pierwsze dania,
Intermezzo
– w muzyce krótki przerywnik, w kuchni przerywnik między daniami,
ma na celu oczyszczenie kubków smakowych i przygotowanie ich na
kolejne doznania smakowe,
Second
course – drugie dania,
Desserts
– desery.
Amuse:
szynka
„kumpiak” (z litewskiego „kumpis” - szynka surowa, solona,
podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą,
wyrabiana na Podlasiu), szczaw;
seler,
grzyby;
czarny
ryż z ostrygami;
beza,
drobiowe parfait, piklowane jabłka.
First
course:
kasza
gryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki, soliród;
szpik
kostny, foie gras, brązowe masło.
Intermezzo:
lody
jabłkowe, herbata matcha, mięta.
Second
course:
pierogi
po polsku – wiejski ser, cebulowe consome, ziemniaki, por;
sandacz,
kapusta;
jeleń,
dzikie owoce, orzechy buczyny, buraki, chrobotek, trufle.
Desserts:
ciasteczka
maślane, wędzone lody, syrop z jabłek i imbiru, czekolada;
sosnowe
lody, borówki, jabłka.
Wszystkie
dania dostarczały nam wspaniałych doznań smakowych i wizualnych.
Dodatkową atrakcją było przygotowywanie ich na „naszych oczach” co
razem tworzyło piękne czterowymiarowe (wzrok, smak, dotyk, węch)
widowisko.
Gospodarzami
wieczoru byli: redaktor naczelny
Igor Grzeszczuk oraz Camilla Hultqvis - zastępca redaktora naczelnego.
Galę
prowadził Grzegorz Łapanowski.
Ale pyszności! Super spotkanie :)
OdpowiedzUsuńto prawda :)
Usuń