- 500 g boquerones lub innych małych rybek,
- 1 łyżka soli morskiej,
- 30 g mąki kukurydzianej,
- 40 g mąki pszennej,
- olej do głębokiego smażenie (ryżowy),
Boquerones wypatroszyć, umyć, osuszyć, wymieszać z solą i odstawić na pół
godziny.
Obie
mąki wymieszać.
Obtaczać
w nim rybki – nadmiar mąki strząsać i smażyć w głębokim
oleju.
Olej
jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba
nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund.
Ryby
smażyć partiami, około 1,5 minut – mają być blade i chrupiące.
Wyjmować na ręcznik papierowy.
Następnie
smażyć ponownie aż zbrązowieją, około 1 minuty.
Wyjmować
na ręcznik papierowy.
Podawać z cytryną lub limonką. Ja podałam z Pimientos de Padrón.
Jakiś
czas temu zostaliśmy zaproszeni, przez Pana Krzysztofa
Janiszewskiego,
do sklepu Złoto Hiszpanii.
Tam mogliśmy zapoznać się z ofertą ryb i owoców morza, które
docierają do Warszawy prosto z Hiszpanii.
Rafał Klask, którego na
co dzień można spotkać w sklepie przy ul Puławskiej.... opowiadał
nam o rybach i sposobie ich przyrządzania.
Na miejscu mieliśmy
możliwość spróbować jeżowce.
Ponieważ
na miejscu nie ma możliwości gotowania, dostaliśmy
owoce morza, ryby wędliny i sery, które posłużyły nam do
przygotowania kolacji.
Ale
o kolacji niedługo.
W
ofercie Złota Hiszpanii jest szeroki wybór ryb i owoców morza:
turboty, barweny, sardynki, boquerones, tuńczyk błękitnopłetwy,
dorady dzikie i hodowlane, żabnice, piotrosze... krewetki, ostrygi,
małże.....i wszystko świeże....
Dostawa
w każdy czwartek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz