- kaczka,
- 12 goździków,
- 2 torebki kardamonu,
- 3 gwiazdki anyżu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sól,
- tłuszcz – ok. 2 kg*
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na
grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Natrzeć rozgniecionymi i
wymieszanymi przyprawami, odstawić na co najmniej 2 godziny.
W
naczyniu z grubym dnem (najlepiej żeliwna gęsiarka) roztopić
tłuszcz, włożyć kaczkę, i gotować pod przykryciem na małym
ogniu do miękkości – około 2,5 – 3 godzin.
Podałam
z kluskami kładzionymi i pieczonymi jabłkami.
*Kaczę
najlepiej gotować w niewielkim naczyniu – jeżeli naczynie będzie
zbyt duże, zużyjemy dużo więcej tłuszczu. Kaczka ma być
przykryta tłuszczem. Do konfitowania można użyć masło lub olej.
Ja
używam tłuszcz gęsi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz