Kluski z makiem to danie wigilijne. Łazanki powinny być domowej roboty, a nie kupne. Warto poświęcić chwilę czasu na zrobienie klusek, tym bardziej, że można je przygotować kilka dni wcześniej i ususzyć.
Ciasto: do
mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść
twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do
przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić
pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a
następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente
we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
Rodzynki
zalać miodem pitnym.
Orzechy
posiekać.
Masa makowa: mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i gotować do napęcznienia.
Dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać.
Dodać
miód do smaku.
Wymieszać
kluski z makiem.
- ciasto*:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól
- masa makowa:
- 250 g mielonego maku,
- 250 ml mleka,
- 1 łyżka mielonych mieszanych przypraw**
- 3-4 łyżki miodu,
- 100 g rodzynek,
- 50 ml miodu pitnego trójniaka,
- 60 g orzechów włoskich,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
*Lub!!! kupić 250 g świeżego makaronu na lasagne ;)
** goździki, kardamon, kolendra, ziele angielskie, imbir suszony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz