- 6 kaczych nóg,
- marynata:
- skórka otarta z 2 pomarańczy,
- sok z 2 pomarańczy,
- 1 łyżka startego świeżego imbiru,
- sól,
- 3 pomarańcze
- 200 ml białego półwytrawnego wina,
- łyżka miodu
Nogi
kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać,
natrzeć nimi nogi kaczki i odstawić na co najmniej 2 godziny.
Nogi
włożyć do garnka z grubym dnem i powoli smażyć wytapiając
tłuszcz. Gdy skórka lekko się zrumieni, odlać tłuszcz.
Wlać
wino.
Z
pomarańczy wyciąć cząstki bez skórek - (odciąć górę i dół,
odkroić całą skórkę razem z białymi błonami, następnie wyciąć
z pomiędzy błon cząstki). Włożyć do garnka z kaczką.
Dusić
pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolać trochę wody.
Gdy
mięso będzie już miękkie, wyjąć i trzymać w cieple. Sos
zmiksować, doprawić do smaku miodem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz