- 1 perliczka,
- sól,
- 8 jagód jałowca,
- nadzienie:
- 300g mięsa z perliczki (najlepiej nogi),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml brandy,
- 200 ml pęczaku,
- 5 jagód jałowca,
- łyżka listków świeżego tymianku,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- cukier,
- sól,
- tłuszcz do smażenia (gęsi),
- tymianek,
- główka czosnku
Perliczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Perliczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne.
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Perliczkę natrzeć rozgniecionym jałowcem i solą, odstawić na co najmniej godzinę.
Nadzienie:
Mięso
pokroić na kawałki wielkości około 1x3 cm.
podsmażyć.
Przełożyć do miseczki, na tłuszcz po smażeniu mięsa włożyć
cebulę pokrojoną w większą kostkę, dodać szczyptę cukru,
podsmażyć, dodać czosnek, chwilę smażyć. Wlać brandy, smażyć
aż płyn odparuje. Wsypać pęczak, dodać jałowiec i tymianek,
przesmażyć mieszając. Wlewać bulion po około 150 ml i gotować
mieszając aż kasza będzie ugotowana. Pod koniec gotowania dodać
podsmażone mięso, smażyć około 2 minut. Doprawić solą i
pieprzem.
Odstawić
do ostygnięcia.
Do
kaszy dodać rozbełtane jajko.
Perliczkę
napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a
następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Jeżeli luzowaliśmy kaczkę, można lekko obwiązać ją sznurkiem, aby nadać jej kształt.
Posmarować
tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20
minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać
piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni.
Piec
perliczkę około 1,5 – 2 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz