czwartek, 18 grudnia 2014

Perliczka nadziewana kaszą gryczaną

  • perliczka,
  • 4 owoce jałowca,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 60 g orzechów włoskich łuskanych,
  • 60 g boczku wędzonego,
  • 5 łyżek siekanej pietruszki zielonej,
  • sól,
  • 200 ml białego wina lub bulionu,
  • 1 jajko,
  • masło,
Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek. 
Wyluzować, ale nie jest to niezbędne.
Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Zostawić kości z udek i skrzydełek. (Ten krok można pominąć)
Rozgnieść jałowiec i pieprz, wymieszać z solą i natrzeć perliczkę. Odstawić na co najmniej dwie godziny.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku z grubym dnem, z odrobiną cukru, na silnym ogniu. Dodać kaszę gryczaną, mieszając smażyć minutę. Wlać 200 ml gorącej wody, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 12 minut. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Orzechy pokroić.
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć.
Pietruszkę, orzechy, boczek dodać do kaszy. Wymieszać, doprawić do smaku solą.
Jajko rozbełtać, wymieszać z kaszą.


Perliczkę nadziać farszem zostawiając trochę luzu. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. 
Perliczkę posmarować masłem.
Formę do pieczenia posmarować masłem, ułożyć perliczkę
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach wlać wino lub bulion i przykryć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piec 40 minut.


Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz