- perliczka,
- 4 owoce jałowca,
- 8 ziaren pieprzu,
- 100 g kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 60 g orzechów włoskich łuskanych,
- 60 g boczku wędzonego,
- 5 łyżek siekanej pietruszki zielonej,
- sól,
- 200 ml białego wina lub bulionu,
- 1 jajko,
- masło,
Perliczkę
oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek.
Wyluzować, ale nie jest to niezbędne.
Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy
szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek
należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również,
odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć
skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy
stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne
stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso
od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć
korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony
tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał
się o powierzchnię kości. Zostawić kości z udek i skrzydełek. (Ten krok można pominąć)
Rozgnieść
jałowiec i pieprz, wymieszać z solą i natrzeć perliczkę.
Odstawić na co najmniej dwie godziny.
Cebulę
pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku z grubym dnem, z odrobiną
cukru, na silnym ogniu. Dodać kaszę gryczaną, mieszając smażyć
minutę. Wlać 200 ml gorącej wody, zmniejszyć ogień i gotować
pod przykryciem 12 minut. Wyłączyć ogień i zostawić pod
przykryciem jeszcze 10 minut.
Orzechy
pokroić.
Boczek
pokroić w drobną kostkę, podsmażyć.
Pietruszkę,
orzechy, boczek dodać do kaszy. Wymieszać, doprawić do smaku solą.
Jajko
rozbełtać, wymieszać z kaszą.
Perliczkę
nadziać farszem zostawiając trochę luzu. Otwory spiąć
wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Perliczkę
posmarować masłem.
Formę
do pieczenia posmarować masłem, ułożyć perliczkę
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach wlać wino lub
bulion i przykryć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180
stopni. Piec 40 minut.
Po
tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz