- perliczka,
- 100 g masła,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
- sól,
- 2-3 bulwy kopru włoskiego,
- 200 ml białego półwytrawnego wina,
- 2 łyżki masła
Koper
włoski oczyścić, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od
wielkości bulw kopru), zblanszować w lekko osolonej wodzie.
Naczynie
do zapiekania (gęsiarka), wysmarować masłem, na dnie ułożyć
koper.
Perliczkę
oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek,
kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć.
Masło
wymieszać z rozmarynem, skórką cytrynową, czosnkiem i solą.
Podważyć
delikatnie skórę perliczki na piersiach i udach, włożyć tam
masło ziołowe (zostawić łyżkę masła).
Resztą
masła wysmarować perliczkę z wierzchu. Ułożyć ją na koprze.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach wlać
wino i przykryć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Piec 40 minut.
Po
tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz