piątek, 12 grudnia 2014

Perliczka pieczona

  • perliczka,
  • 100 g masła,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
  • sól,
  • 2-3 bulwy kopru włoskiego,
  • 200 ml białego półwytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła
Koper włoski oczyścić, pokroić na ćwiartki lub szóstki (zależy od wielkości bulw kopru), zblanszować w lekko osolonej wodzie.
Naczynie do zapiekania (gęsiarka), wysmarować masłem, na dnie ułożyć koper. 
 

Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć.
Masło wymieszać z rozmarynem, skórką cytrynową, czosnkiem i solą.


Podważyć delikatnie skórę perliczki na piersiach i udach, włożyć tam masło ziołowe (zostawić łyżkę masła).
Resztą masła wysmarować perliczkę z wierzchu. Ułożyć ją na koprze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach wlać wino i przykryć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piec 40 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz