Perliczkę
podzielić na cztery części, oprószyć solą.
Szalotki,
czosnek obrać. Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na pół a a
następnie wzdłuż na 3.
Dno
naczynia do zapiekania posmarować masłem, ułożyć szalotki,
czosnek, rozmaryn. Na nich ułożyć kawałki perliczki skórą do
dołu, wokół ułożyć ziemniaki, obłożyć resztą masła,
skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Po
15 minutach wlać wino i bulion. Po 40 minutach odwrócić ziemniaki
i mięso.
Piec
jeszcze 20 minut.
- 1 perliczka,
- sól,
- 250 g szalotki,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka gałązek rozmarynu,
- 6 ziemniaków,
- 3 łyżki masła,
- 4 łyżki oliwy,
- 250 ml białego półwytrawnego wina,
- 200 ml bulionu drobiowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz