wtorek, 16 grudnia 2014

Pierś z perliczki z grzybami


  • 2 piersi z perliczki,
  • gałązka rozmarynu,
  • tłuszcz do konfitowania (najlepiej gęsi),
  • 3 jagody jałowca,
  •  
  • 1 cebula,
  • garść grzybów suszonych (prawdziwki),
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 100 ml bulionu drobiowego (ja użyłam bulion z perliczki),
  • 1 jagoda jałowca,
  • kilka listków rozmarynu,
  • masło,
  • sól,
  • cukier,
Piersi z perliczki włożyć do roztopionego tłuszczu, dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec i gotować na wolnym ogniu około 30 -40 minut.
Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, rozgnieciony jałowiec, rozmaryn, chwilę podsmażyć. Wlać wino, dokładnie wymieszać zbierając wszystko z dna patelni, wlać bulion i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Odparować płyn, dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać.
Wyjąć piersi z tłuszczu, podsmażyć chwilę, w celu nadania ładnego koloru.
Pierś podawać z grzybami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz