- 2 piersi z perliczki,
- gałązka rozmarynu,
- tłuszcz do konfitowania (najlepiej gęsi),
- 3 jagody jałowca,
- 1 cebula,
- garść grzybów suszonych (prawdziwki),
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 100 ml bulionu drobiowego (ja użyłam bulion z perliczki),
- 1 jagoda jałowca,
- kilka listków rozmarynu,
- masło,
- sól,
- cukier,
Piersi
z perliczki włożyć do roztopionego tłuszczu, dodać rozmaryn,
rozgnieciony jałowiec i gotować na wolnym ogniu około 30 -40
minut.
Cebulę
pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle z dodatkiem szczypty
soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, rozgnieciony jałowiec,
rozmaryn, chwilę podsmażyć. Wlać wino, dokładnie wymieszać
zbierając wszystko z dna patelni, wlać bulion i dusić do
miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Odparować
płyn, dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać.
Wyjąć
piersi z tłuszczu, podsmażyć chwilę, w celu nadania ładnego
koloru.
Pierś
podawać z grzybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz