Schab karkowy wędzony w domu.
Czosnek
rozgnieść, przyprawy zemleć, dodać rozmaryn, wymieszać z solą.
Mieszanką przypraw natrzeć mięso, odstawić na 4 dni w chłodnym
miejscu – codziennie mięso obracać.
Po
4 dniach, mięso umyć, osuszyć. Odłożyć w chłodne suche miejsce
na 12 godzin.
Na
dnie dużej patelni (ja wędzę w woku stalowym z grubym dnem) z
grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy
ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem)
na nim mięso i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie.
Wędzić około godziny. Przed wędzeniem wbijam w mięso termometr.
Gdy temperatura osiągnie 60 stopni kończymy wędzenie.
Mięso
zostawić do ostudzenia pod przykryciem.
Mięso
można jeść od razu, można obwiązać sznurkiem i powiesić na 4-5
dni, aby troszkę „podeschło”.
Taki chwilę wiszący jest lepszy
:)
- ok 1,3 kg schab karkowy,
- 1 łyżka soli,
- garść posiekanego rozmarynu,
- łyżeczka ziaren pieprzu,
- łyżeczka owoców ziela angielskiego,
- 6 jagód jałowca,
- 2 listki laurowe,
- 6 ząbków czosnku,
- gałązki jałowca
Witaj.Zainspirował mnie ten przepis;) Chciałabym w niedługim czasie na blogu podać przepis na swoją wersję. Czy mogę w tekście podać link do twojego wpisu?
OdpowiedzUsuńbyłoby mi miło :)
UsuńDziękuję :-)
Usuń:)
Usuń