Szczupak - ryba śródlądowa. Ma bardzo smaczne chude mięso.
- Szczupak,
- 12 owoców jałowca,
- 150 g kaszy gryczanej,
- 200 g cebuli,
- sól,
- pieprz,
- masło lub olej,
Rybę
oskrobać - skrobać
w kierunku przeciwnym do ułożenia łusek. Można to robić łyżką,
wówczas łusek nie musimy sprzątać w całej kuchni.
Ostrym
nożem rozciąć brzuch i wyjąć wnętrzności. Opłukać pod
bieżącą zimną wodą.
Rybę
lekko osolić, wewnątrz natrzeć rozgniecionym jałowcem.
Kaszę
ugotować na sypko - do garnka wsypać kaszę i wlać 1,5 raza tyle
wody ile wynosi objętość kaszy, lekko osolić i dodać łyżkę
masła, przykryć. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje,
zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 15 minut. Zdjąć z
ognia i odstawić na 10 minut, nie odkrywać.
Cebulę
posiekać, poddusić na maśle lub oleju, dodać kaszę, doprawić
solą i pieprzem.
Brzuch ryby zaszyć do połowy (od ogona) włożyć do środka kaszę, zaszyć do końca, wypełnić rybę kaszą (nie można farszu upychać), zaszyć otwór przy głowie.
Rybę
przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować
roztopionym masłem lub olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i piec około 35-40 minut.
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.
talerz z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz