- 250 g ośmiorniczek baby,
- 200 g kalmarów baby,
- 12 krewetek,
- 250 g tagliatelle,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 1 cm imbiru świeżego,
- 1 chili,
- 5 cm trawy cytrynowej,
- sok z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa,
- 2 dymki ze szczypiorem,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- sól
- kolendra
Ośmiorniczki
i kalmary oczyścić. Ośmiorniczki zblanszować we wrzącej wodzie, wyjąć, przełożyć do zimnej wody, osuszyć. Tuby kalmarów przeciąć wzdłuż na pół i
ponacinać (od strony wewnętrznej) w kratkę.
Posiekać
trawę cytrynową i chili. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć.
Czosnek rozetrzeć.
Trawę
cytrynową, imbir, chili, czosnek włożyć do miski, dodać sok z
cytryny, oliwę – wymieszać.
Marynatę
podzielić.
Ośmiorniczki
wymieszać z marynatą.
Kalmary
i ogony krewetek wymieszać z marynatą.
Odstawić
na 20 minut.
Cebulki
dymki pokroić w kostkę. Szczypior posiekać.
Ugotować
makaron.
Pomidorki
przekroić na pół.
Na
oliwie przesmażyć cebulę, włożyć ośmiorniczki, kalmary krewetki, smażyć na
silnym ogniu 1 minutę.
Następnie dodać pomidorki i szczypior, podsmażyć je chwilę, wlać wino. Smażyć 2 minuty.
Włożyć
makaron, wymieszać, doprawić solą.
Podawać
posypane kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz