Tarta limonkowa, jeżeli zamiast soku z limonek użyjemy sok cytrynowy otrzymamy tartę cytrynową. Tarta bez pieczenia
- spód:
- 250 g herbatników maślanych,
- 100 g czekolady*
- 200 g masła,
- otarta skórka z 1/2 limonki
- krem:
- 500 ml śmietany kremówki,
- 300 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- 2 łyżki miodu lipowego,
- 10 g żelatyny,
- 2 łyżki cukru pudru
Spód: rozdrobnione
herbatniki i czekoladę, skórkę włożyć do miski malaksera. Masło
rozpuścić, dodać do herbatników. Zmiksować.
Ciastem
wyłożyć formę do tarty lub tortownicę (dno i 2 cm boków)
-wyłożoną folią spożywcą, łatwiej będzie wyjąć ciasto.
Odstawić
w chłodne miejsce na godzinę.
Zagotować
150 ml wody. Żelatynę rozmieszać z 50 ml zimnej wody. Połączyć
z gorącą wodą. Żelatyny już nie gotujemy.
Do
wody z żelatyną wlać sok z limonek oraz miód, dokładnie mieszać.
Odstawiać do schłodzenia, ale nie do zastygnięcia.
Śmietanę
ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać
schłodzoną, ale płynną galaretkę limonkową. Tu należy
uważać aby nie przebić śmietany !
Odstawić
na parę minut, aby śmietana lekko stężała, następnie wyłożyć
na ciasto.
Odstawić
na co najmniej 2 godziny.
Udekorowałam
plasterkami limonki i herbatą matcha.
*użyłam czekoladę deserową, ale może być czekolada gorzka lub
mleczna. Od tego jakiej czekolady użyjemy zależy czy ciasto będzie
bardziej lub mniej słodkie.
wygląda bardzo smacznie:) ale bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) zjadacze mówili, ze smaczna :)
UsuńGdzie dodalas otarta skorke? Zazwyczaj skorka ma duzo fantastycznego smaku. Niestety nie widze momentu w ktorym ja dodalas.
OdpowiedzUsuńcytrynową zawsze dodaję, natomiast limonkowa ma goryczkę i nie zawsze ta goryczka jest dobra. Tu dodałam tylko do ciasta. Do kremu nie dodałam skórki.
UsuńJaka jest Twoja rada wlasnie zeby nie przebic smietany? Tarta wyglada bosko chetnie wyprobuje !
OdpowiedzUsuńgdy zaczynamy wlewać galaretkę, śmietanie musi jeszcze brakować do całkowitego ubicia. Lepiej wlać chwilę za wcześnie niż za późno. Po wlaniu galaretki ubijamy krótką chwilę, tak aby wymieszała się galaretka ze śmietaną, można to robić na zwolnionych obrotach miksera lub ręcznie. Czasem nawet zastanawiam się czy szybsze ręczne ubijanie nie jest lepsze od robota. Dziękuję za miłe słowa i trzymam kciuki życząc smacznego :)
UsuńDziekuje za super rady :) Milego dnia!
Usuńbardzo dziękuję :) miłego i smacznego weekendu :)
Usuń