wtorek, 30 grudnia 2014

Żurek na kości z szynki dojrzewającej

  • kawałek kości szynki dojrzewającej (ok 1 kg)*
  • cebula,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • butelka żurku**,
  • 3 plasterki szynki dojrzewającej,
Kość zalać zimną wodą, tak aby tylko ją przykryć. Dodać cebulę i przyprawy, gotować około godziny.
Wywar przecedzić, dodać żurek, zagotować. Żurek powinien być gęsty, jeżeli jest zbyt płynny odparować przez gotowanie.
Plastry szynki pokroić w cienkie paski i podsmażyć je na suchej patelni.
Podawać z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami i szynką.
Można dodać śmietanę, ale nie jest to konieczne.
Do gotowania nie dodajemy skóry!!!
* Ostatnio w Lidlu szynka Serrano z kością w rewelacyjnej cenie. Po zjedzeniu szynki zostaje wspaniała kość.
**żurek z butelki, prawdziwy, nie zakwaszany octem, oczywiście może być domowy...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz