- kawałek kości szynki dojrzewającej (ok 1 kg)*
- cebula,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz ziarnisty,
- butelka żurku**,
- 3 plasterki szynki dojrzewającej,
Kość
zalać zimną wodą, tak aby tylko ją przykryć. Dodać cebulę i
przyprawy, gotować około godziny.
Wywar
przecedzić, dodać żurek, zagotować. Żurek powinien być gęsty,
jeżeli jest zbyt płynny odparować przez gotowanie.
Plastry
szynki pokroić w cienkie paski i podsmażyć je na suchej patelni.
Podawać
z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami i szynką.
Można
dodać śmietanę, ale nie jest to konieczne.
Do gotowania nie dodajemy skóry!!!
Do gotowania nie dodajemy skóry!!!
*
Ostatnio w Lidlu szynka Serrano z kością w rewelacyjnej cenie. Po
zjedzeniu szynki zostaje wspaniała kość.
**żurek
z butelki, prawdziwy, nie zakwaszany octem, oczywiście może być
domowy...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz