Już
za kilka dni tysiące Polaków jak co roku ruszą do Włoch na narty.
Część
niewątpliwie wybierze drogę wiodącą autostradą A 13 przez leżącą na granicy Austrii i Włoch
Przełęcz Brenner (szczególnie w
drodze powrotnej). Po jej minięciu, po około 80 kilometrach,
znajdziemy się w samym centrum najdalej wysuniętego na północ
regionu winiarskiego Włoch Południowego Tyrolu (wł.
Alto Adige ). Język niemiecki jest tu częściej używany niż
włoski.
Na
podstawie badań archeologicznych stwierdzono że winorośl uprawiano
tu już 500 lat p.n.e. W VIII wieku Bawarskie i Szwabskie klasztory
zakładają tu winnice. Około 1850 roku sadzi się tu winorośl
odmian Bordoskich i Burgundzkich, a w 1893 roku w Adriano powstaje
pierwsza spółdzielnia winiarska. Winorośl znalazła tu dobre
warunki do rozwoju. Wysokie alpejskie szczyty chronią Alto Adige od
północy, z kolei od południa region otwarty jest na wpływy
śródziemnomorskie. Winnice usytuowane są na wysokości od 200 do
1000 metrów nad poziomem morza, dzięki temu są bardo zróżnicowane
pod względem mikroklimatu. Duże różnice temperatur pomiędzy
dniem i nocą stwarzają bogactwo aromatów w produkowanych tu
winach. Jeśli dodamy do tego 300 dni słonecznych w roku i opady na
poziomie 500 - 800 mm uzyskamy region gdzie muszą powstawać dobre
wina. Dzięki dużej różnorodności geologicznej (wulkaniczny
porfir - magmowe skały wulkaniczne, zwietrzałe skalne gleby
zbudowane z kwarcu, miki i granitu oraz wapień i dolomit) na bardzo
małym terenie muszą powstawać tu wina bardzo różnorodne. Cały
region Alto Adige to tylko 5 300 hektarów winnic, 98 %
sklasyfikowanych jako DOC. 160 winnic produkuje 330 000 hl wina
rocznie (z 20 odmian winorośli) co stanowi 0,7% produkcji Włoch. 60
% to wina białe i 40 % czerwone. Wina produkowane są tu głównie w
spółdzielniach, za 70 % produkcji odpowiada 13 spółdzielni. 25%
produkcji powstaje w 36 posiadłościach winiarskich, pozostałe 5%
produkuje 86 winogrodników.
W
ramach tegorocznej Gali Grand Prix Magazynu Wino, gdzie region Alto
Adige był honorowym gościem mieliśmy okazję uczestniczyć w
masterclass prowadzonej przez redaktora naczelnego Tomasza
Prange-Barczyńskiego. W
jej trakcie mieliśmy okazję spróbować 11 win.
Ale
po kolei.
Na
pierwszy ogień musujące Arunda
Vivaldi – Aruda brud – Metodo Classico Alto Adige DOC – 50%
chardonnay, 30% pinot bianco, 20% pinot nero. Owoce z lat 2010, 2009,
2008. Dojrzewało na osadzie 24 – 30 miesiące. Dominują aromaty
kwiatowe i owocowe. Jest świeże z dużą ilością drobnych
bąbelków. Z przyjemnym owocowym posmakiem.
Nals
Margreid – Sirmian Pinot Bianco Alto Adige 2013 Winnica
położona jest na wysokości 400 – 500 m n.p.m. z racji chłodnego
klimatu zbiór jest późny następuje w połowie października. Mała
wydajność 45 hl/ha. Nos bardzo przyjemy mineralno – kamienny.
Wino soczyste, pikantne, długie i bardzo dobre. Polecane do dań z
ryb.
Peter
Zemmer - Punggl Pinot Bianco Alto Adige 2013. Ciepłe
siedlisko. Punggl
oznacza wzgórek.
Winnica położona na
dnie doliny Adygi. Wydajność 60 hl/ha. Fermentacja częściowo w
stali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują
aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest
rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz
do drobiu.
Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2012 Grona dojrzewają na wysokości 250 – 500 m n.p.m., nachylenie stoku dochodzi do 35 stopni. Wino dojrzewa 9 miesięcy na osadzie. Dominują złożone aromaty owoców mango, papai, czerwonych grejpfrutów oraz ziół, trawy cytrynowej, melisy i mięty. W ustach jest potężne, mocne, dobrze zbudowane i zrównoważone. Finisz jest długi i bardzo przyjemny. Będzie doskonale pasowało do ostryg, tatara z łososia, homara ale również do jagnięciny, szparagów lub dojrzałego koziego sera.
Colterenzio - Sauvignon Blanc Lafoa Alto Adige DOC 2012 Wino pochodzi z 25 letniej winnicy położonej na wysokości 430 m n.p.m. z doskonałą ekspozycją słoneczną. Spory 14,5% alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza.
Tenuta
J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino
pochodzi z
winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę
gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica w Południowym
Tyrolu (50 ha) położona po obu stronach doliny Adygi.
W
kieliszku znajdujemy wino o pięknym złoto żółtym kolorze z
zielonkawymi refleksami.
Nos
jest bardzo aromatyczny, klasyczny dla gewürztraminera, zawiera
aromaty owocowe liczi, mango, moreli i brzoskwiń, miodu i grejpfruta
oraz orientalnych słodkich przypraw.
Typowe
aromaty kwiatowe są tu mniej wyczuwalne. Wychodzi to temu winu
zdecydowanie na dobre, jest świeże i bardzo aromatyczne. Na
podniebieniu potężne, mocne i skoncentrowane, z dużą dozą
finezji i świeżości. Finisz jest elegancki i długi. Powinno
smakować nawet osobom, które nie przepadają za klasycznym
gewürztraminerem. Nie jest przesadnie słodkie, posiada dobrą
kwasowość a góry nadają mu rześkości.
Winnica położona jest w okolicach jeziora Caldaro. Wino z autochtonicznego szczepu Schiava uprawianego z racji podatności na pleśń na pergolach. Nos przyjemny owocowo - kwiatowy (wiśnie, fiołki). W ustach niezbyt skoncentrowane. Proste codzienne wino do picia już i teraz najlepiej z lokalnymi wędlinami i serami. Trzy kieliszki Gambero Rosso przyznane temu winu są według mnie nieco na wyrost.
Meran Burggrafler - Graf von Meran Meraner Schickenburg Alto Adige DOC 2013 100% Schiava. Winogrona pochodzą z idealnego dla tego szczepu siedliska (poranne słońce i duża zawartość iłu w glebie) z 15 – 20 letnich krzewów. Nos jest surowy i oszczędny. Dominują nuty zwierzęce, ziemiste i ziołowe. Według prowadzącego masterclass Tomasza Prange-Barczyńskiego wino to sprawdzi sie z gulaszem z jelenia z polentą. Trzeba to sprawdzić.
Franz Haas - Selection Schweizer Pinot Nero Alto Adige DOC 2011. Winnica leży na wschodniej stronie doliny Adygi na wysokości 550- 700 m n.p.m. Posiada bardzo dużą gęstość nasadzeń winorośli ( 8-12 tyś na hektar) i bardzo niską wydajność – 35 hl/ha. Wino dojrzewanie trwa 12-15 miesięcy. Po zabutelkowaniu wino dojrzewa jeszcze przez 5-10 miesięcy zanim zostanie skierowane do sprzedaży.
W kieliszku widzimy wino w kolorze jasnego rubinu. Wino jest bardzo aromatyczne, dominują leśne jagody. Posiada bardzo dużą koncentrację. Taniny są delikatne i dobrze wtopione. Wino jest dobrze zrównoważone i ma sporo ciała. Jest bardzo smaczne już dziś a i długie lata przed nim.
Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, drobiu, kaczki , bażanta, dziczyzny oraz grzybów.
Cantina Caldaro - Pfarrhof Pinot Nero Riserva DOC 2010. Wino pochodzi z winnicy Montan/Montagna w samym sercu krainy Pinot Nero. Działka o powierzchni 1,1 ha położona jest na wysokości 510 m n.p.m. Rosną tam 25 letnie krzewy. Niska wydajność 45 hl/ha. Wino dojrzewa przez 14 miesięcy w dębowych beczkach. Dominują w nim aromaty wiśni, malin, wanilii. W ustach owocowe, świeże i soczyste. Dobra struktura i przyjemny długi finisz. Najlepsze do pikantnych potraw, dań mięsnych w tym do dziczyzny.
Kupując
wina z Południowego Tyrolu zwróćmy uwagę na „pieczęć”
Südtirol
wieńczącą
butelkę. Jej obecność jest wspólnym oznaczeniem dla wszystkich
win DOC Alto Adige i gwarantuje ich oryginalność i jakość.
Na
pewno warto się tymi winami zainteresować. Pochodzą z małego
regionu ale są bardzo różnorodne. Doskonale sprawdzą się z
wieloma rożnymi potrawami a i pite same sprawią nam wiele radości.
Może
warto zatrzymać się w Bolzano
lub w którejś z mniejszych miejscowości i zrobić zakupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz