poniedziałek, 26 stycznia 2015

Befsztyk mielony



Befsztyk mielony, befsztyk gospodarski - kotlet z mielonej wołowiny.

Befsztyk mielony, befsztyk gospodarski - kotlet z mielonej wołowiny.
Mięso zemleć, dodać do niego jajko, 3-4 łyżki zimnej wody, dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem.
Uformować 3 befsztyki o grubości około 2,5 cm.
Cebulę pokroić w półplasterki podsmażyć na maśle.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać 2-3 łyżki masła. Układać befsztyki, smażyć z każdej strony 4 minuty, skórka powinna się ładnie zrumienić.
Na befsztykach ułożyć cebulę, dosmażyć je 6-8 minut na niedużym ogniu.
Befsztyki mają być w środku lekko różowe, ale nie krwiste.





  • 600 g mięsa wołowego (łopatka, krzyżowa),
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 150 g cebuli,
  • masło,
  • olej,

zastawa z

1 komentarz:

  1. Pycha:) Wyglada smakowicie i z pewnoscia tak tez smakuje!

    OdpowiedzUsuń