- 4 skrzydła z indyka,
- 4 szyje z indyka,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 1 listek laurowy.
- 1 ząbek czosnku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 2 gałązki tymianku
- sok z cytryny,
- sól,
- cukier,
- 2 białka,
- 30 g żelatyny,
Można
oczywiście przygotować galaretkę z uda czy z piersi indyka, ale
uważam, że mięso z szyi i skrzydeł jest delikatniejsze.
Mięso
włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, opaloną na ogniu
cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i gotować na niewielkim
ogniu do miękkości.
Mięso
wyjąć i obrać z kości.
Na
około 400 mięsa potrzebne nam będzie 1500 ml rosołu. Jeżeli mamy
go mniej należy dodać wodę, jeżeli za dużo odparować przez
gotowanie.
Mięso
pokroić. Rosół zagotować, doprawić do smaku sokiem z cytryny,
solą i cukrem. Ostudzić. Do zimnego rosołu wlać dwa roztrzepane
białka, doprowadzić rosół do zagotowania cały czas mieszając.
Odstawić na kilka minut i następnie przecedzić przez ściereczkę
lub ręcznik papierowy ułożony na sitku.
Żelatynę
wsypać do miseczki, wlać do niej trochę gorącego rosołu,
dokładnie wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła i wlać do
pozostałego rosołu. Nie gotować z żelatyną. Odstawić do
ostudzenia.
Mięso
wymieszać z 1/3 galaretki.
Naczynie
(mogą być małe - jednoosobowe naczynka lub jedno duże) wypłukać
zimną wodą. Na dno wlać trochę galaretki, zaczekać aż
zastygnie. Ułożyć dekorację – mogą to być jajka ugotowane na
twardo, marchewka z rosołu (ja ją zawsze zjadam z masłem, nie lubię marchewki w galarecie), groszek
lub kukurydza z puszki – zalać niewielką ilością galaretki,
odstawić do zastygnięcia.
Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia.
Taką galaretkę można też przygotować z kurczaka.
Podawać z sokiem cytryny, chrzanem....
zastawa z
Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia.
Taką galaretkę można też przygotować z kurczaka.
Podawać z sokiem cytryny, chrzanem....
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz