Kaczka pieczona z jabłkami, to klasyk. Gdy nie mamy piekarnika, możemy przygotować kaczkę duszoną z jabłkami.
- kaczka
- 7 goździków,
- 2 płatki gwiazdki anyżu,
- 2 torebki kardamonu,
- 2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 kg jabłek winnych,
- 100 g żurawiny suszonej,
- 4 goździki,
- 1- 2 łyżki miodu lipowego,
- 300 ml wina białego półwytrawnego
- tłuszcz do smażenia.
Anyż
i kardamon utłuc, wymieszać z solą i cynamonem.
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na
grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę
można wyluzować,
ale nie jest to konieczne.
Natrzeć
przyprawami i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na 24 godziny.
Jabłka
obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć gniazda nasienne.
Goździki utłuc.
Do
jabłek dodać żurawinę, miód, goździki i dokładnie wymieszać.
Nadziać
kaczkę farszem. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką
zasznurować wokół wykałaczek.
W
żeliwnym naczyniu (lub innym z grubym dnem) podsmażyć kaczkę ze
wszystkich stron na rumiano. Wlać wino i dusić pod przykryciem do
miękkości.
W
razie potrzeby dolać trochę wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz