- kaczka,
- sól,
- butelka czerwonego wytrawnego wina,
- nadzienie:
- 300 g mięsa z kaczki – pierś, nogi – ze skórą,
- 50 g orzechów włoskich,
- 2 ząbki czosnku,
- 40 g bułki tartej,
- 3 łyżki tymianku,
- 2 jajka,
- pęczek tymianku
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tłuszczu – ja używam tłuszcz gęsi.
Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być problem, zajmie nam to trochę czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :)
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Kaczkę natrzeć solą, odstawić na co najmniej godzinę.
Kaczkę włożyć do garnka (ja mam kamienny garnek) i zalać winem. Odstawić na dwa dni. Oczywiście można pominąć ten etap, ale chyba warto ją pomoczyć.
Kaczkę wyjąć z wina, opłukać, wytrzeć do sucha.
Nadzienie: mięso zemleć, orzechy posiekać, czosnek rozgnieść.
Mięso wymieszać z orzechami, czosnkiem, tymiankiem, bułką tartą. Doprawić solą.
Dodać rozbełtane jajka, dokładnie wymieszać.
Końcówki
nóg i skrzydeł schować do środka kaczki, wepchnąć. Nadziać,
kaczkę farszem (farszu nie upychamy). Otwory spiąć wykałaczkami a
następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Całą
kaczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować ją
tłuszczem.
Ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem.
Obłożyć tymiankiem i czosnkiem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 15 minut. Następnie
zmniejszyć temperaturę pieca do 140 stopni i piec 1,5 - 2 godziny.
Podawać
na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz