środa, 21 stycznia 2015

Kaczka faszerowana


  • kaczka,
  • sól, 
  • butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • nadzienie:
  • 300 g mięsa z kaczki – pierś, nogi – ze skórą,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40 g bułki tartej,
  • 3 łyżki tymianku,
  • 2 jajka,
  • pęczek tymianku
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tłuszczu – ja używam tłuszcz gęsi.
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być problem, zajmie nam to trochę czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :)
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Kaczkę natrzeć solą, odstawić na co najmniej godzinę.
Kaczkę włożyć do garnka (ja mam kamienny garnek) i zalać winem. Odstawić na dwa dni. Oczywiście można pominąć ten etap, ale chyba warto ją pomoczyć.
Kaczkę wyjąć z wina, opłukać, wytrzeć do sucha.


Nadzienie: mięso zemleć, orzechy posiekać, czosnek rozgnieść.
Mięso wymieszać z orzechami, czosnkiem, tymiankiem, bułką tartą. Doprawić solą.
Dodać rozbełtane jajka, dokładnie wymieszać.
Końcówki nóg i skrzydeł schować do środka kaczki, wepchnąć. Nadziać, kaczkę farszem (farszu nie upychamy). Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Całą kaczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować ją tłuszczem.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem. Obłożyć tymiankiem i czosnkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 140 stopni i piec 1,5 - 2 godziny.
Podawać na ciepło lub zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz