Teriyaki – pieczenie, grillowanie, duszenie ryb lub mięs w marynacie zwanej tare (teru – błyszczeć, świecić), która składa się głównie z sosu sojowego, sake, mirin oraz miodu lub cukru. Marynata błyszczy na potrawie, dzięki dużej ilości cukru w sosie. Proponuję kaczkę teriyaki w mojej wersji tare :)
- 4 nogi kaczki,
- 100 ml białego półwytrawnego wina,
- 100 ml soku z granatów,
- 200 g pestek granatu,
- sos teriyaki:
- 500 ml soku z granatów,
- 300 ml wina białego półwytrawnego,
- 30 ml soku z limonki,
- 100 ml cukru muscovado,
- 100 ml cukru trzcinowego,
- 50 ml grenadyny,
- 100 ml sosu sojowego Kikkoman,
- 160 g pestek granatu
- 200 ml wody,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki sezamu
Wszystkie
składniki sosu (bez skrobi) wlać do garnka i gotować aż odparuje
2/3 objętości.
1
łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszać z 3 łyżkami wody i
następnie wlać do sosu, zamieszać, zagotować.
Nogi
kaczki ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i smażyć na
małym ogniu aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz.
Następnie odwrócić mięso i smażyć aż się lekko zarumieni.
Mięso
zdjąć z patelni, na chwilę odłożyć. Zlać z patelni tłuszcz.
Wlać na nią wino, zagotować. Wlać sok z granatów. Mięso pokroić
w plastry włożyć na patelnię, smażyć aż odparuje płyn, wlać
200 ml wody, wrzucić 150 g pestek granatu i dusić do miękkości
mięsa.
Gdy
mięso będzie gotowe, wlać sos, wymieszać, zagotować. Posypać sezamem
prażonym na suchej patelni oraz pozostałymi pestkami granatu.
Podawać
z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz