niedziela, 4 stycznia 2015

Kaczka teriyaki


Teriyaki – pieczenie, grillowanie, duszenie ryb lub mięs w marynacie zwanej tare (teru – błyszczeć, świecić), która składa się głównie z sosu sojowego, sake, mirin oraz miodu lub cukru. Marynata błyszczy na potrawie, dzięki dużej ilości cukru w sosie. Proponuję kaczkę teriyaki w mojej wersji tare :)

  • 4 nogi kaczki,
  • 100 ml białego półwytrawnego wina,
  • 100 ml soku z granatów,
  • 200 g pestek granatu,
  • sos teriyaki:
  • 500 ml soku z granatów,
  • 300 ml wina białego półwytrawnego,
  • 30 ml soku z limonki,
  • 100 ml cukru muscovado,
  • 100 ml cukru trzcinowego,
  • 50 ml grenadyny,
  • 100 ml sosu sojowego Kikkoman,
  • 160 g pestek granatu
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki sezamu

Wszystkie składniki sosu (bez skrobi) wlać do garnka i gotować aż odparuje 2/3 objętości.
1 łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszać z 3 łyżkami wody i następnie wlać do sosu, zamieszać, zagotować.

Nogi kaczki ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Następnie odwrócić mięso i smażyć aż się lekko zarumieni.
Mięso zdjąć z patelni, na chwilę odłożyć. Zlać z patelni tłuszcz. Wlać na nią wino, zagotować. Wlać sok z granatów. Mięso pokroić w plastry włożyć na patelnię, smażyć aż odparuje płyn, wlać 200 ml wody, wrzucić 150 g pestek granatu i dusić do miękkości mięsa.

Gdy mięso będzie gotowe, wlać sos, wymieszać, zagotować. Posypać sezamem prażonym na suchej patelni oraz pozostałymi pestkami granatu.
Podawać z ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz