Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno jak również na ciepło.
Moja wersja jest troszkę odchudzona. Mięso drobiowe i tylko podsmażone na tłuszczu a następnie podpieczone.
- 400 g mięsa drobiowego*
- 2 łyżki bułki tartej,
- 50 ml bulionu drobiowego,
- sól,
- chili, ostra papryka w proszku,
- 1 żółtko
- 4 jajka,
- mąka pszenna,
- 50 g migdałów prażonych solonych,
- 2 masła,
- 2 łyżki oleju
Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty
od zagotowania. Wyjąć, włożyć do zimnej wody i odstawić do
ostudzenia.
Mięso
zemleć, dodać bulion, bułkę tartą i doprawić do smaku.
Dokładnie wymieszać z żółtkiem.
Migdały
zmiksować.
Jajka
delikatnie obrać ze skorupki, oprószyć mąką. Mięso podzielić
na 4 porcje. Każdą porcję rozklepać na dłoni, położyć jajko i
oblepić je mięsem. Z jajkiem obchodzimy się delikatnie ponieważ
jest ono w środku miękkie (białko ścięte a żółtko płynne).
Kotleciki
obtoczyć w migdałach.
Na
patelni rozgrzać masło z olejem.
Obsmażyć
ze wszystkich stron na złoty kolor.
Przełożyć
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
*
ja użyłam udo z indyka, ale może być kurczak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz