poniedziałek, 7 stycznia 2019

Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko”



Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno jak również na ciepło.
Moja wersja jest troszkę odchudzona. Mięso drobiowe i tylko podsmażone na tłuszczu a następnie podpieczone.

  • 400 g mięsa drobiowego*
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 50 ml bulionu drobiowego,
  • sól,
  • chili, ostra papryka w proszku,
  • 1 żółtko
  • 4 jajka,
  • mąka pszenna,
  • 50 g migdałów prażonych solonych,
  • 2 masła,
  • 2 łyżki oleju
Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania. Wyjąć, włożyć do zimnej wody i odstawić do ostudzenia.
Mięso zemleć, dodać bulion, bułkę tartą i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać z żółtkiem.
Migdały zmiksować.
Jajka delikatnie obrać ze skorupki, oprószyć mąką. Mięso podzielić na 4 porcje. Każdą porcję rozklepać na dłoni, położyć jajko i oblepić je mięsem. Z jajkiem obchodzimy się delikatnie ponieważ jest ono w środku miękkie (białko ścięte a żółtko płynne).
Kotleciki obtoczyć w migdałach.
Na patelni rozgrzać masło z olejem.
Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.


* ja użyłam udo z indyka, ale może być kurczak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz