piątek, 16 stycznia 2015

Kulki drożdżowe z kremem czekoladowo - orzechowym


  • 500 g mąki pszennej,
  • opakowanie drożdży suchych,
  • 25 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 jajka,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • krem czekoladow-orzechowy,
  • olej do głębokiego smażenia (ryżowy)
Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut.
Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść łyżeczkę kremu czekoladowo orzechowego, lepić kulkę z kremem w środku. Odkładać na deskę oprószoną mąką na kilka minut.
Kulki smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund.
 

1 komentarz: