- 500 g mąki pszennej,
- opakowanie drożdży suchych,
- 25 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 jajka,
- 250 ml ciepłej wody,
- krem czekoladow-orzechowy,
- olej do głębokiego smażenia (ryżowy)
Mąkę
wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i
wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Ponownie
wyrobić i znowu odstawić na 30 minut.
Odrywać
kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść łyżeczkę kremu
czekoladowo orzechowego, lepić kulkę z kremem w środku. Odkładać
na deskę oprószoną mąką na kilka minut.
Kulki
smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor.
Olej jest
gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze
złotego koloru w ciągu 15 sekund.
Pysznie, muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuń